Bezoek ook

 

www.sesa.ucl.ac.be/guidelines

 

www.cebam.be

Belgian Screening Tools

Verplegingswetenschap

Defloor, Daem & Bulteel - 2010

Schalen

Evaluatie mondstatus

1/3

Inleiding evaluatie mondstatus

 

Deze rubriek handelt over de evaluatie van de gezondheidstoestand van de mond.

 

Heel wat patiŽnten komen veel vaker in contact met een verpleegkundige dan met een tandarts. De gezondheidstoestand van de mond van deze patiŽnten is dan ook vaak zorgwekkend. Bovendien kan een niet-gezonde mond grote gevolgen hebben voor het leven en de gezondheid van de patiŽnt: zich niet lekker voelen, pijn, infecties, ondervoeding,

Vandaar dat het belangrijk is dat verpleegkundigen dit probleem in hun geplande interventies opnemen en daarover met andere professionals die zich met de patiŽnt bezighouden communiceren.

Naast het belang van een wetenschappelijk gevalideerde schaal om een gezondheidsgerelateerd probleem alsook de evolutie ervan doorheen de tijd te observeren, voorziet de nieuwe MVG in de registratie van deze verpleegsteractiviteit.

Men wil daarmee de essentiŽle rol van de tandarts niet vervangen. Omdat verpleegkundigen echter veel vaker met patiŽnten in contact komen, kunnen ze een belangrijke preventieve en verwijzende rol spelen en patiŽnten vlugger naar bevoegde tandartsen verwijzen voor behandeling.

 

Verpleegkundigen beschikken hiervoor slechts over een zeer beperkt aantal meetinstrumenten. Deze richten zich vaak op de geriatrie, intensieve zorgen of oncologie.

Men moet eveneens weten dat maar weinig instrumenten werden gevalideerd - en nog minder in onze landstaal - ;onderzoekers zijn bij deze dus uitgenodigd om projecten in deze zin te leiden.

 

U vindt in deze rubriek de wetenschappelijk gevalideerde instrumenten om de gezondheidstoestand van de mond te evalueren